Gamla stugan på Gonäsheden - Dan Anderssons sista bostad.

Maria dt, Fotograf: Peter Ohlsson
Saxat ur DT:
http://www.dt.se/dalarna/ludvika/maria-norgren-nominerad-till-kulturpris

”Ludvika Publicerad 2015-11-15, 18:06

Maria Norgren nominerad till kulturpris

Fotograf: Peter Ohlsson

I början av december meddelas det vem som får Björkmanska kulturpriset 2016. Nominerad är skådespelerskan Maria Norgren, men priset kan också tillfalla Kulturskolan eller Cassels.

Kulturpriset har årligen utdelats sedan 1993 och kommer från avkastningen från stiftelsen Sven Björkmans kulturfond. Förra året var det Cassels donation i Grängesberg som fick priset och då uppgick det till 129 000 kronor.

Priset delas i första hand ut till en Ludvikabo som gjort värdefulla insatser inom hembygdsvården. I andra hand till Kulturskolans elever, men inte till en enskild elev. Och i tredje hand till underhåll och drift av Cassels.

Antalet nominerade har varierat en hel del genom åren och i år har bara en som nominerats, nämligen skådespelerskan Maria Norgren från Gonäsheden och som också bor i Stockholm emellanåt.

– Har jag nominerats, åh vad glad jag blir. Nu börjar jag nästan gråta, säger Maria Norgren.

Anledningen till att Maria föreslagits är att hon sedan 2010 har renoverat den stuga i Gonäsheden som Dan Andersson skulle ha flyttat in i samma år som han avled i Stockholm.

Stugan är nu i stort sett färdigrenoverad och den kommer att hållas öppen för allmänheten på bestämda tider.

Det är kultur- och fritidsnämnden som utser pristagaren och beslut kommer att tas i samband med nämndmötet den 7 december.

Frank Elfstedt
0240-882 17
frank.elfstedt@mittmedia.se”Kommentarer inaktiverade.